Anden pleje

Tænder, øjne, ører, negle og poter

Hundens pleje er ikke kun pels det drejer sig om. Vi skal også kikke efter tænder – øre – øjne – negle – poter.

Tænderne skal ses efter hver dag, man kan bruge en tandbørste. Hvis man ikke kikker på hundens tænder og børster dagligt,  kan der dannes tandsten, som kan give pardentose som hos os mennesker. Tandpasta kan købes i mange dyreforretninger og ved din egen dyrlæge.

Man kan også en gang om ugen give et rå okseben, det renser og er godt for hundens tænder.

Ørerne kikker man også på en gang om ugen, der kan man plukke hår ud af, for hvis der samler sig for meget hår derinde, kan det også være iriterende for øret, og der kan opstå problemer.

Øjnene tager imod meget skidt, da de er tæt på jorden, og der kan samles meget støv og skidt i dem. Der kan også være tåreflåd, som skal fjernes hver dag. Ikke alle hunde har tåreflåd, men bare sådan en lille tør klat i øjet.

Negle på hundens poter skal også soigneres. Der skal klippes rundt om poterne.
Og Hårene under poterne, og imellem trædepuderne skal klippes.

Selvom hunde løber ude og går på sten, bliver neglene måske ikke holdt helt nede, så derfor skal du måske også lige klippe lidt af dem.

Du skal være meget forsigtig og kun klippe ind til du kan se den lyserøde nerve, der løber i neglen. Nogle negle kan være meget sorte og svære at se, hvordan man kan klippe noget af. Så hvis du er usikker, vil jeg anbefale at du tager til din dyrlæge, og får ham til det.

 

Det gør ondt på hunden, hvis man klipper for tæt og det kommer til at bløde. Og hvis du kommer til selv at klippe i nerven, kan du få et meget stort problem, så din hund ikke vil lade dig gøre det næste gang, den skal have klippet negle.

Der er også nogle hunde der stadig har deres ulveklo, ( den sidder på hundens bagben lige over poten) den skal også klippes, den slides nemlig ikke af sig selv, da den ikke rammer jorden.

Poterne skal du børste med en lille børste eller redes med en kam. Kik godt efter filtre imellem tæerne og trædepuderne, de kan iritere hunden. Vær forsigtig når du reder, for det kan gøre meget ondt på hunden, hvis du får sådan en i kammen.

Du skal derfor klippe hårene af under poterne og mellem trædepuderne. Det er meget nemmere at holde rent, når de er klippet. Hvis der er for meget hår under trædepuderne, kan de også glide på et glat gulv ( bambi på isen).

Tænder / mælketænder

Når man får sig en lille hvalp, har den måske kun lige fået sine tænder igennem. Man skal holde øje med hvordan bidet udvikler sig.

Hvalpe begynder at skifte tænder meget forskelligt. Nogen begynder at skifte ved 4 1/2 mdr. alderen og hos andre først i 6 mdr. alderen.

Når så de blivenede tænder begynder at bryde igennem, vil jeg råde jer til at holde meget øje med dem, for mælketænderne kan skubbe de blivende tænder,  så der kan komme skævt bid. Det kan blive et problem for hunden, når den skal tygge ben eller spise.

Jeg giver altid mine små hvalpe rå okseben en gang om ugen, fra ca. 4 mdr. alderen. Det kan hjælpe med til, at mælketænderne bliver mere løse og lettere falder ud.

Men hvis I kan se, at der ikke sker noget med mælketænderne og de blivende tænder er omkring 2mm ude,  skal I gå til jeres dyrlæge og få mælketænderne trukket ud.

Jeg ved godt mange af hundes tænder selv falder ud, og det er også det bedste,  men jeg har selv den erfaring og særligt på Bichon Havaneser, at tandrødderne er meget lange ( se billedet ) og skal have hjælp til at komme ud.

Og så er det jo ikke så slemt at tage hunden med til dyrlægen, og så vupti så er de væk. Men det er også kun, hvis de sidder så stramt ( ikke-opløste rødder ) at de ikke selv kan falde ud.

Ernæring

Foder har også en betydning af hvordan din hunds pels/hud har det, og hvad det er for noget din hund indtager.

Hundefoder er også en jungle at finde rundt i, det kan være svært at finde frem til det foder, der godt til ens hund.

Hos os foder vi med CORE som har vist sig at være et rigtig godt foder til vores hunde.

det kan købes hos www.groomus.dk