Pelspleje

Køber man en Bichon Havanais, skal man tænke på, at der godt kan blive en del pelspleje. Det skal dog ikke lyde som om det er uoverskueligt at have en sådan race, for med de rigtige redskaber og shampoo, kan man sagtens passe og pleje sådan en langhåret hund.

Hvalpetidens pels er den nemmeste tid at komme igennem. Der, hvor det sværeste tidspunkt kommer, kan blive mellem ca. 10 til 17 mdr.

Man som jeg mange gange fortæller mine hvalpekøbere, det er ingen skam at bamseklippe sin hund, istedet for at lade den ligne en forvasket sok (der har kørt på kogeprogram), og som familiehund er den jo lige sød af den grund. Det er jo noget helt andet, hvis man vil udstille, for så skal den beholde den lange pels.

Afhængig af pels “der er jo flere pelstyper i vores race”, så kan det være noget af en opgave, hvis man får sig en hund med meget tyk pels, også hvis den skal være lang. Men stadig mener jeg, man skal være over sin hund mindst 2 til 3 gange ugentligt, og så skal man bruge en rigtig god udredningsspray, så vil det hele gå som en leg, både for dig og hunden.

Vigtigst er det, at man i det mindste ordner hundens hovede dagligt, dvs. at pelsen redes igennem og eventuelle tårespor renses ud af pelsen, øjnene renses og tænderne kikkes efter.

Og så er det jo kvalitetstid, man har her med hunden, når man sådan vil ordne den hver dag. Båden hunden og du vil nyde samværet.

Udredning af pels

Udredning af en Bichon Havanese pels er slet ikke så svært.

Hvis I gør et godt forarbejde og har en rigtig god udredningsspray eller I laver en blanding af balsam og vand, 1:20-30 opløsning, så kan det blive til en leg at have med pelsarbejde at gøre.

Fra I får hvalpen hjem bør I lære den at ligge på siden, på bordet eller der, hvor I vil ordne hunden fremover. Træn med godbidder og rolig snak, det er så dejligt når I kan få hunden til at ligge ned sådan, det vil blive meget nemmere for jer senere, når hunden er ældre og har lang pels.

I starter med at spraye pelsen lidt våd og bruger jeres børste, og på de steder hvor der evt. er knuder, kommer I lidt ekstra på. Lad det sidde lidt og begynd så af børste på filten, I kan også bruge jeres fingre og en kam til at skille filten godt fra hinanden.

Når hunden ligger ned på siden, kan I løfte op i pelsen og starte med det underste pels, at få redt igennem, og få de små filtre fjernet med børsten. Derefter går i videre med det næste lag, og til sidst har i redt hunden igennem for filtre.

Så tager I en kam og reder pelsen igennem, for at den kan tage de sidste filtre eller den kan fortælle jer om I har overset en.

Håber dette her vil hjælpe jer lidt, ellers er I velkommen til at ringe til mig.

Bad
Inden I starter vil jeg også anbefale, I bruger noget vandskyende vat til hundens ører. Det vil hjælpe, så vandet ikke kommer dybt ned i hundens øre og laver ravage.
Før I bruger håndklæde, skal I presse så meget vand som muligt ud af pelsen. Gnub ikke med håndklædet, I skal bare presse det blidt mod hundens pels.

 

Shampoo

Der findes et hav af forskellige shampoos, så det kan være svært lige at finde den der passer til din hund pels. Jeg har selv måtte mange shampoos igennem og har fundet frem til nogle, jeg er meget glad for til mine hunde.

Jeg bruger altid en rigtigt god hvalpe shampoo op til de er omkring 10-12 mdr.

Derefter finder jeg en shampoo, der passer til min hunds pels.

Kamme og børster
Kam og børster er også et vidt begreb. Man kan få så mange forskellige på hundemarkedet, så man kan blive helt rundtosset.
Jeg rådgiver mine hvalpekøbere her og viser dem nogle kataloger og giver dem links, hvor de kan købe til deres lille hund.
Jeg siger altid, køb hellere lidt dyrt, men godt, som I kan have i mange år, som også passer til jeres hunds pels, i stedet for at I køber en plastik rundbørste nede i brugsen, som ødelægger pelsen og sandsynligvis knækker efter et par gange.
Det kan godt lyde, som om det er svært at have hund, men når man giver så mange penge til en hund, kan man ligeså godt få det sidste med, så hunden bliver plejet som den skal.
Vi har set så mange eksempler på ødelagt pels, fordi mange ikke har fået nogen rådgivning og det er da rigtigt synd. Derfor tilbyder jeg også pelspleje, før man henter hvalpen, og efter I har fået den hjem.
Man kan altid ringe til mig og spørge om hjælp og vejledning.Føntørring af hunden
Det er bedst at have et bord at tørre og rede hunden på. Så kan hunden ikke stikke af, og I kan købe en af disse der galger til at sætte på bordet med line i. Eller I kan skrue en krog ind i væggen. Så sættes et halsbånd på hunden og en line til krogen.  Det er sådan jeg begynder at lære mine hvalpe det.

Start med at lade hunden stå på bordret med føntørre tændt, lad den blæse stille på pelsen, mens du giver nogle godbider
Start nedefra og op af hunden ryg. tag hovedet, og ben og mave.
Lad fønen være på det samme sted på hunden, indtil pelsen er tør, og så langsomt fører du bloweren op til hovedet.
Husk poterne også, de skal føntørres rigtig godt, så der ikke er noget fugt tilbage. Hvis du ikke får dem helt tørre, og der sidder fugt tilbage hver gang, kan det blive til svamp. Så begynder det at iriterer hunden og den slikker, så pelsen bliver rød og misfarvet.
Jeg vil også anbefale at I tørre hundens poter, når I har været ude i regnvejr, det giver også rigtig meget fugt, som kan give svamp og iritation i huden.
HUSK I skal bruge lunken luft, aldrig for varmt. Hvis det bliver for varmt, er det meget ubehageligt for hunden/hvalpen og slet ikke godt for pelsen.